Pieniä partiohetkiä

Partio on paitsi yhdessä toimimista, kasvamista ja kehittymistä, myös täynnä uusia kokemuksia ja elämyksiä. Tälle sivulle on poimittu tarinoita erilaisista pienistä partiohetkistä.

Partio on elämyksiä

”Yöllä oli hallaa, brr. Joku satakieli veisasi jossain ja joukko käkiä veti lammen ympärillä kaanonia melkein koko yön. Onneksi tänä yönä osasin varautua etukäteen ja puin makuupussiin mennessäni päälle tarpeeksi lämpimät vaatteet ja lapaset käteen. Jossain vaiheessa hiippailin valokuvaamassa usvaa lammen yllä ja ihailemassa lumoavaa aamun valoa laiturilla. Tämä paikka on todella kaunis, lammen rannassa olisi ihana istua nuuskamuikkusena pitämässä nuotiota (ja näköjään joku on joskus niin tehnytkin).”

”Kello on ehkä kolme aamulla, heräsin hetkeksi enkä saa unta, joten nautin tunnelmasta. Aurinko ei ole vielä noussut, kämpän puolella mörskäri valaisee ja valopetroli tuoksuu. Öljykamina kumahtelee hiljaa ja joku puhuu laverilla unissaan. Tiedän kokemuksesta, että tunnin päästä ulkona heräävät linnut, aion nukahtaa uudelleen ennen sitä.”

”Yöstä näytti tulevan kirkas, joten levitin makuualustani teltan sijaan suosiolla sammalikkoon. Kannatti, sillä öinen tähtitaivas oli uskomaton.”

”Heräsin aamulla ensimmäisenä, tein tulet ja mietin silmiäni hieroen, miksi lähdinkään taas retkelle mukavan kaupunkiviikonlopun sijaan. Sain pian vastauksen, kun ensimmäiset sudenpennut heräsivät, kävivät ulkona ja kirmasivat silmät loistaen takaisin sisään. Illalla kuistille unohtunut mehukannu oli jäätynyt. ’Nyt voidaan tehdä mehujäälyhty!’, sudenpennut ilahtuivat. Minä sitten rakastan tätä lippukuntaa.”

Partio on oppimista

”Aikuisena partiojohtajana hienointa on nähdä, kuinka lapset ja nuoret kasvavat ja kehittyvät partiossa, ja tehdä parhaansa tämän kasvun ja kehityksen tukemisessa. Välillä sitä tosin suorastaan hämmästyy: mitä niille pienille sudenpennuille on tapahtunut, joita nämä nuoret vielä muutama vuosi sitten olivat?”

”Lipputangon luona pohdimme sekunnin verran kiihkeästi, kuinka päin tämä lippu oikein tuleekaan salkoon hinata ja valitsimme lopulta umpimähkään. Tietenkin se meni väärinpäin. Kurssinjohtaja ei sanonut mitään, mutta pyysi meitä lipunnoston jälkeen kaikessa hiljaisuudessa korjaamaan asian.”

Partio on ystävyyttä

”Viimein pääsin itsekin nukkumaan. Puhalsin mörskärit yhtä lukuun ottamatta sammuksiin ja kömmin pikkukämpän laverille omaan makuupussiini. Ennen nukahtamista hihitin makuupussini sisällä vielä ainakin vartin, Laura nukkui jo kaikessa rauhassa korvatulpat korvissaan, eikä kuullut mitään. Pohdin hetken elämää ja maailmaa, tuijotin ovenraosta lankeavaa mörskärin valokiilaa ja nukahdin sitten kesken ajatuksen.”

”Se, miten auringon valo siilautuu kesäleirillä oranssin nigerteltan läpi, on yksi kauneimmista asioista maailmassa. Siinä valossa on kaikki hyvä: kivat muistot vanhoista leireistä, edellisillan kikatukset ja hymyilyttävä tieto siitä, että tänäänkin on edessä uusi kiva leiripäivä parhaiden partiokavereiden kanssa.”